Sagnet om Stin-Ella

SONY DSC

Stin-Ella sullu/Stin-Ella sine holmer.

Sagnet om Stin-Ella lever fortsatt. Hun kom til Olderdalen sammen med sin lille familie omkring 1850. Mest sannsynlig kom hun fra Tornedalstraktene og var et resultat av den store kvenske innvandringen til Nord Troms. Familien var fattig og ganske forkommen da de kom til Olderdalen. Bygdefolket hjalp til med å skaffe familien boplass og det mest nødvendige. Etter hvert ble det husdyr og en liten jordflekk. Mannen til Stin-Ella skaffet seg båt og drev med fjordfiske. Stin-Ella satte stor pris på den hjelpen hun fikk og benyttet enhver anledning til å gi noe tilbake. Hun var umåtelig hjelpsom. På den måten ble bygdefolket veldig glad i Stin-Ella.

Øverst oppe i Olderdalen hadde Stin-Ella funnet en god plass der det vokste stor fin sløke. Men for å komme dit måtte Stin-Ella vasse over elva. Det hadde regnet i flere dager og elva var flomstor. Hun kom seg over, men på hjemtur gikk det fryktelig galt. Med en stor børe med sløk på ryggen gled hun og ble tatt med strømmen ca. 200 meter nedover elva.

Da hun ikke var kommet ned da mørknet seg på ble det satt igang leting. Stin-Ella ble funnet omkommet på en liten holme i elva. Der hun ble funnet er det flere små holmer i elva og området har siden hatt navnet Stin-Ella sullu. Eller Stin-Ella sine holmer.

Tragedien rystet bygda. Og fortsatt går det historier om folk som «ser» de to småguttan til Stin-Ella som går langs elvebredden og leter etter mora.

Det skal være laget ei skillingsvise om tragedien,men det har ikke lykkes oss å få tak i den

Det hører også med til historien at mannen til Stin-Ella omkom på Lyngenfjorden. Og barna ble satt bort.

 

 

 

 

 

EllaFamilien vites ikke. sammen med sin mann og to barn  engang på 1800 tallet. Hvor de kom fra og hvorfor de valgte Olderdalen vites ikke. Folk i bygda stilte opp for den lille familien. De fikk tak over hodet og det mest nødvendige for å klare seg.

Stin-Ella var takknemlig for den hjelpen de fikk. Hun benyttet en hver anledning til gi noe tilbake. På den måten ble hun veldig godt likt.