Små historier fra Jevvas

Vi ønsker oss historier fra Jevvas og Lyngstadlandet. Send på mail til meg: svesole@gmail.com så skal jeg publisere det videre på sida.

Jakt av oter,rev og ryper kunne gi god ekstrainntekt. Like etter krigen kunne man få 6-700 kroner  for et hanoterskinn. Etter dagens verdi ca.10-15 000 kroner. I gode rypeår kunne man få ca. 100 ryper på en 14 dagers tur. Det ble også jaktet på niser og sjøfugl. Nisene kom helt inntil berget og var et lett bytte. Jakta ble som oftest kombinert med fiske. Jevvas ble også brukt som base for jaktturer til Uløya, Fuggeløya og andre øyer utenfor.

Aktiviteten i Lyngstadlandet er full av historier om ulykker og dødsfall. Kåre Samuelsen forteller om rypejegeren fra Brattland som tok feil av vegen ned fra fjellet, skled utfor et berg og omkom. Han forteller om kullseiling og flere nesten ulykker. Om uvær som gjorde at at en 14 dagers tur  gjerne kunne bli mye lengere.

Under krigen var det satt ut et flere minebelter som sperret deler av Lyngenfjorden. Fiskerne ble nøye kontrollert og det var forbundet med stor fare å bevege seg utenfor de angitte områder. Tyskerne hadde en vakthytte i Reindalen.

 Under krigen rak det i land to svære tønner med dansk smør i Jevvas-bukta. I starten var de veldig forsiktig,men etterhvert gikk det ned på høykant. Nydelig smør..

La dette være en innledning så venter jeg mange fine historier..